środa, 3 czerwca 2015

A teraz coś z zupełnie inne beczki...

      
Makaron z sosem pieczarkowym i potrawką z buraczków.




Składniki (4 Porcje): 
pulpety z sosem:
 - cebula         (0,4 kg)
- pieczarki    (0,25 kg) 
- mięso wieprzowe (0,3 kg) 
- 1 bułeczka
- bułka tarta 
- jajko
- kefir
- mąka 
- sól, cukier
                                                                     - czosnek

potrawka z buraczków: 
- 0,5 kg buraczków
- 0,2 kg cebuli
- 0,2 kg marchwi
- 0,25 l kefiru, 
- pół cytryny
- mąka 
- sól, cukier



makaron: 
- makaron
- sól 
- woda. 





           Pulpety:

Mielimy mięso, razem z cebulą, bułeczką. Dodajemy dwie duże szczypty soli, jajko. Dosypujemy odrobinę bułki tartej, by mięso nabrało konsystencji plasteliny.

 
 Następnie lepimy kuleczki.
  

Sos:


Obrać cebulę i posiekać na drobne kawałki. Umyć, obrać pieczarki,  drobno pokroić.  



Podsmażyć do zarumienienia na patelni z niewielką ilością soli i oleju.
Następnie wrzucić do garnka, zalewając 0,5 do 0,75 litra wody. Posolić ćwierć łyżeczki, dodać szczyptę cukru.  

Do gotującego się bulionu pulpeciki. Gotować około pół godziny, aż pulpety wypłyną.  
W szklance 0,25 rozmieszać: jedną trzecią mąki z pół szklanki letniej, przegotowanej wody, następnie dopełnić kefirem. Całość dolać do bulionu z pulpetami, cały czas mieszając, aż powstanie zgęstniała konsystencja sosu. 
Gotowe!

Makaron: 
Do garnka wlać 0,75 litra wody. Zagotować, dodać pół łyżki soli. Do wrzątku wsypać makaron (około jedną trzecią objętości wody). 
Gotować około 15 - 20 min. Potem odcedzić na durszlak. 
Potrawka z buraczków: 
Buraki wpierw należy gotować ok 2 godziny, aż będą miękkie. Następnie obrać i zetrzeć na tarce. 












Następnie obrać cebulę, marchew. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć. Wszystko z odrobiną trzema dużymi szczyptami soli podsmażyć do zarumienienia.

Potem dołożyć starte buraczki i całość smażyć 5 - 10 min. 
Potem przełożyć do garnka z odrobiną wody. 
Dodać zaklepkę (jedna czwarta mąki, połowa wody reszta kefir). Następnie mieszając wycisnąć pół cytryny i posłodzić jedną łyżeczkę.
   Gotowe! 










Można podawać! 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz