Makaron z sosem pieczarkowym i potrawką z buraczków.
Składniki (4 Porcje):
pulpety z sosem:
- cebula (0,4 kg)
- pieczarki (0,25 kg)
- mięso wieprzowe (0,3 kg)
- 1 bułeczka
- bułka tarta
- jajko
- kefir
- mąka
- sól, cukier
- czosnek
potrawka z buraczków:
- 0,5 kg buraczków
- 0,2 kg cebuli
- 0,2 kg marchwi
- 0,25 l kefiru,
- pół cytryny
- mąka
- sól, cukier
makaron:
- makaron
- sól
- woda.
Pulpety:
Mielimy mięso, razem z cebulą, bułeczką. Dodajemy dwie duże szczypty soli, jajko. Dosypujemy odrobinę bułki tartej, by mięso nabrało konsystencji plasteliny.
Następnie lepimy kuleczki.
Sos:
Następnie wrzucić do garnka, zalewając 0,5 do 0,75 litra wody. Posolić ćwierć łyżeczki, dodać szczyptę cukru.
W szklance 0,25 rozmieszać: jedną trzecią mąki z pół szklanki letniej, przegotowanej wody, następnie dopełnić kefirem. Całość dolać do bulionu z pulpetami, cały czas mieszając, aż powstanie zgęstniała konsystencja sosu.
Gotowe!
Makaron:
Do garnka wlać 0,75 litra wody. Zagotować, dodać pół łyżki soli. Do wrzątku wsypać makaron (około jedną trzecią objętości wody).
Potrawka z buraczków:
Buraki wpierw należy gotować ok 2 godziny, aż będą miękkie. Następnie obrać i zetrzeć na tarce.
Następnie obrać cebulę, marchew. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć. Wszystko z odrobiną trzema dużymi szczyptami soli podsmażyć do zarumienienia.
Można podawać!
Buraki wpierw należy gotować ok 2 godziny, aż będą miękkie. Następnie obrać i zetrzeć na tarce.
Następnie obrać cebulę, marchew. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć. Wszystko z odrobiną trzema dużymi szczyptami soli podsmażyć do zarumienienia.
Potem przełożyć do garnka z odrobiną wody.
Dodać zaklepkę (jedna czwarta mąki, połowa wody reszta kefir). Następnie mieszając wycisnąć pół cytryny i posłodzić jedną łyżeczkę.
Gotowe! Można podawać!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz