Kotlet z piersi kurczaka
Składniki (4 porcje): - 0,3 kg makaronu Sos: - 1 cebula - ser topiony 3 kostki najlepiej różne rodzaje. (Najlepiej ostrzejsze radamer, gouda) - szczypiorek - pół szklanki zakwasu do barszczu białego - curry - sól
Kotlety:
- pierś z kurczaka
- jajko
- 0,4 szklanki mleka
- sól
- curry
- ostra papryka
Kotlety:
Mięso pokroić na plastry, nie rozbijać. Posolić, posypać szczyptą curry i szczyptą papryki.
Do panierowania, mleko nalać na talerz, rozmieszać szczyptę soli i curry. dopiero potem dodać mleko. Inaczej sól nie rozpuściłaby się w białku. Przygotować mąkę
Kotlety wpierw obtoczyć w mące, potem zamoczyć w jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię.
Makaron:
Gotować w osolonej wodzie w proporcjach litr i łyżka soli na 0,1 kg makaronu.
Mięso pokroić na plastry, nie rozbijać. Posolić, posypać szczyptą curry i szczyptą papryki.
Do panierowania, mleko nalać na talerz, rozmieszać szczyptę soli i curry. dopiero potem dodać mleko. Inaczej sól nie rozpuściłaby się w białku. Przygotować mąkę
Kotlety wpierw obtoczyć w mące, potem zamoczyć w jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię.
Makaron:
Gotować w osolonej wodzie w proporcjach litr i łyżka soli na 0,1 kg makaronu.
Brokuły:
Umyć i gotować w osolonej wodzie około 40 min.
Sos serowy:
Zagotować około 0,5 litra wody, wrzucić posiekaną cebulę i szczypiorek. Następnie dodać sery i wlać pół szklanki zakwasu. Posolić, dodać szczyptę curry i gotować pół godziny. Następnie rozrobić w szklance dwie łyżki mąki i 0,15 litra wody. Wlać do garnka z sosem, mieszając.
Sos można podawać również z ryżem, kaszą i ziemniakami.
Dobrze smakuje również przyrządzony na bulionie z pulpetami.
Dzisiaj jednak podamy go z makaronem, brokułami i kotletami z piersi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz