wtorek, 9 czerwca 2015

A teraz coś z zupełnie innej beczki...

                                                                                                                                                                                              Makaron w sosie serowym  i brokułami. 
                 Kotlet z piersi kurczaka


Składniki (4 porcje):      - 0,3 kg makaronu   Sos:                               - 1 cebula                      - ser topiony 3 kostki najlepiej różne rodzaje. (Najlepiej ostrzejsze radamer, gouda)                 - szczypiorek              - pół szklanki   zakwasu do barszczu białego                               - curry                                                                                                   - sól

Kotlety:
- pierś z kurczaka
- jajko
- 0,4 szklanki mleka
- sól
- curry
- ostra papryka

Kotlety: 
Mięso pokroić na plastry, nie rozbijać. Posolić, posypać szczyptą curry i szczyptą papryki. 







Do panierowania, mleko nalać na talerz, rozmieszać szczyptę soli i curry. dopiero potem dodać mleko. Inaczej sól nie rozpuściłaby się w białku. Przygotować mąkę 
Kotlety wpierw obtoczyć w mące, potem zamoczyć w jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię. 

Makaron: 
Gotować w osolonej wodzie w proporcjach litr i łyżka soli na 0,1 kg makaronu.













Brokuły: 
Umyć i gotować w osolonej wodzie około 40 min. 










Sos serowy: 

Zagotować około 0,5 litra wody, wrzucić posiekaną cebulę i szczypiorek. Następnie dodać sery i wlać pół szklanki zakwasu. Posolić, dodać szczyptę curry i gotować pół godziny. Następnie rozrobić w szklance dwie łyżki mąki i 0,15 litra wody. Wlać do garnka z sosem, mieszając. 


Sos można podawać również z ryżem, kaszą i ziemniakami. 
Dobrze smakuje również przyrządzony na bulionie z pulpetami.

Dzisiaj  jednak podamy go z makaronem, brokułami i kotletami z piersi.
  
                                             Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz